Nieuwe AV installatie in collegezalengebouw in de Gorlaeus Laboratoria

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen hebben samen geïnvesteerd in de modernisering van het collegezalengebouw in de Gorlaeus Laboratoria. De vier zalen met een totale capaciteit van 1300 personen zijn in de afgelopen maanden voorzien van een nieuwe AV installatie ten behoeve van het onderwijs. Bij het uitwerken van deze installatie stonden een aantal uitgangspunten centraal: optimale omstandigheden voor hoorcolleges, gebruikersgemak en duurzaamheid. Zo schakelt de apparatuur, verlichting en ventilatie in elke zaal automatisch uit wanneer de zaal niet in gebruik is. Daarmee wordt zowel de levensduur van de apparatuur verlengd als de nodige energie bespaard.

In alle collegezalen beschikt de docent over een SMART Sympodium touchscreen wat zowel annotatie als de controle over alle zaalfuncties vanaf een scherm toelaat. Als bronnen zijn er een vaste pc, een laptop aansluiting, Blu Ray speler en in collegezalen 1 en 4/5 een documentcamera aanwezig. Alle zalen zijn voorzien van een nieuw projectiescherm en audio installatie. Daar waar in het verleden de docent soms slecht verstaanbaar was is dit probleem nu van de baan. In alle collegezalen zijn de zaalverlichting en ventilatie vernieuwd. De zaalverlichting is in alle zalen verdeeld in groepen die individueel te bedienen zijn zodat projecties goed leesbaar zijn en tegelijk studenten in de zaal bij voldoende licht notities kunnen maken.

Pronkstuk is collegezaal 4/5 met een capaciteit van 700 personen. Omwille van de vormgeving van de zaal, die zeer breed is, zijn twee Barco NH10 HD beamers opgehangen die op het projectieoppervlak van 12 bij 4 meter een dubbel beeld projecteren voor een optimale zicht- en leesbaarheid vanaf elke plek in de zaal. Daarnaast is collegezaal als eerst op de universiteit voorzien van een volledig geautomatiseerd systeem om colleges zowel live als on demand te streamen. Deze opstelling past binnen het Rich Media project wat de universiteit nu in pre-pilot heeft opgestart. Om goede opnames te kunnen maken en tegelijk toch op een normale manier college te kunnen geven is een aparte lichtinstallatie voorzien die de docent voldoende aanlicht zonder de projectie te verstoren.  Indien nodig kan het college in collegezaal 4/5 met een druk op de knop Picture in Picture naar een of meerdere collegezalen naar keuze worden gestuurd zodat groepen groter dan 700 gelijktijdig het college kunnen volgen. De opnames zelf worden gemaakt door een HD camera voor een optimale beeldkwaliteit. De camera is voorzien van een vaste instelling maar kan tevens door getraind personeel manueel worden bediend, bijvoorbeeld bij lezingen of andere evenementen.

Met deze vernieuwing waarvan de enigeering twee jaar geleden is gestart beschikken de gebruikers van de collegezalen in het Gorlaeus over een gebruiksvriendelijke onderwijsfaciliteit die ook in de vernieuwde collegezalen in het Sylvius, waar de Leidse biologen  onlangs hun intrek hebben genomen, zal worden geïnstalleerd.

FSW en FWN kunnen gratis gebruik maken van de faciliteiten (vanwege de gedane investeringen). Andere faculteiten betalen een bedrag op basis van gebruik. Voor informatie over zaalgebruik kan men terecht bij de receptie van het Gorlaeus. Voor specifiek technische vragen kan men terecht bij Johan Detollenaere.


 

Leave a Reply