LibraryThing in Catalogus Universiteit Leiden

Sinds 15 september is LibraryThing for Libraries geimplementeerd in de Catalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). 

LibraryThing is een web2.0 toepassing, waarin mensen (een deel van) hun boekenkast catalogiseren en via internet openbaar maken en delen met andere deelnemers aan LibraryThing. Je kunt er meer over lezen in de cursus Leiden2.0, waar we LibraryThing ook behandeld hebben: http://leiden20.weblog.leidenuniv.nl/Les7/

 LibraryThing for Libraries is een spin off hiervan. Met LibraryThing for Libraries wordt informatie uit LibraryThing gelinkt aan de boeken in onze Catalogus. Je krijgt daardoor extra informatie in het scherm Metadata:

– Soortgelijk: inhoudelijk verwante titels uit ons bezit
– Gerelateerd: andere edities of vertalingen uit ons bezit
– Tags: trefwoorden die door deelnemers aan de betreffende titel zijn gegeven, gelinkt aan titels in onze Catalogus. Tags worden ‘opgeschoond’ meegeleverd, dus zonder de ‘persoonlijke’ trefwoorden. Via deze Tags kan je overigens ook in LibraryThing zélf virtueel langs de planken lopen waarop boeken staan over (ongeveer) hetzelfde onderwerp. Die titels heeft de bibliotheek van Leiden lang niet allemaal in bezit.

Je ziet uitsluitend de toegevoegde informatie uit LibraryThing als die titel er al in is opgenomen. Dat zijn er inmiddels zo’n 55.355.000 en het aantal stijgt dagelijks. Het zijn veelal Engelstalige titels.

 Een voorbeeld om eens te bekijken is: A distant mirror : the calamitous 14th century / Barbara W. Tuchman. In dit voorbeeld zie je ook de informatie die Google Books levert. Alles bij elkaar heel wat extra informatie! We hopen hiermee onze klanten een goede dienst te bewijzen. 

Leave a Reply