Succesvolle Upgrade Blackboard

Ongeveer anderhalf jaar geleden werd al begonnen met de voorbereiding van de ugrade van Blackboard. Universiteit Leiden zat nog op Blackboard versie 7.2 en die versie was verouderd, wat ook betekende dat support vanuit Blackboard voor het fixen van bugs was komen te vervallen. Het was dus tijd om actie te ondernemen. Daarnaast had Blackboard niet stilgezeten en waren er versies uitgekomen met nieuwe snufjes op het gebied van blogs, wiki’s, mashups en dergelijke.

Blackboard was in 2009 uitgekomen met versie Blackboard 9.0. Met de facultaire coordinatoren hebben we die versie al begin 2009 bekeken en gestest. Het zag er allemaal prachtig uit, maar helaas bleek de versie dusdanig instabiel dat in de zomer van 2009 besloten werd om dat jaar niet te upgraden. De meeste andere instellingen zagen om dezelfde reden ook af van een upgrade naar Blackboard 9.0, die zomer.

Blackboard werkte hard aan het oplossen van de instabiliteit en kwam uit met een versie 9.1. Wij begonnen met die versie een uitgebreid testtraject en de coordinatoren bereidden een trainingstraject voor de docenten voor. Iedereen zette zijn beste beentje voor om deze upgrade tot een succes te maken. Er was zelfs een landelijk initiatief om instructiekaarten te maken van de belangrijkste functies in de nieuwe versie. Een paar weken vóór de geplande upgrade waren wij klaar met onze voorbereidingen. Trainingsessies waren gepland, een trainingsmodule in Blackboard stond klaar, instructiefilmpjes waren gemaakt, op de Blackboard portal stond aangegeven dat de upgrade op handen was. Niets stond ons in de weg om deze upgrade tot een succes te maken….of toch? Ja wij hadden nog één probleem. De Blackboard 9.1 versie was enorm traag in combinatie met Internet Explorer. Die traagheid was zo ernstig dat er niet met met versie 9.1 te werken viel. Uiteraard was het probleem van de traagheid tijdig gemeld aan Blackboard en aangezien Blackboard compatibiliteit met Internet Explorer garandeerde hadden wij verwacht dat  het probleem van de traagheid gemakkelijk door Blackboard op te lossen was. Helaas was dit niet het geval en de tijd begon te dringen. Wat nu te doen? Een overleg met Blackboard werd belegd en ook met de coordinatoren werden de verschillende opties doorgesproken. Al snel werd duidelijk dat we wel zouden gaan upgraden omdat we immers op een verouderde versie zaten, maar niet naar Blackboard 9.1 wilden upgraden. Blackboard raadde ons aan om naar versie 9.0 te gaan upgraden. Die versie had in de loop van het jaar een aantal Service Packs gekregen en stabiliteit werd door Blackboard gegarandeerd. Natuurlijk wilden wij zelf ook nog testen of alles naar ons zin was. Als de wiedeweerga werd een verkort testtraject uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten daarvan werd besloten om inderdaad in het geplande weekend te gaan upgraden, maar dus niet naar versie 9.1 maar naar versie 9.0.

Inmiddels is de nieuwe Blackboard versie alweer 3 maanden in gebruik. The Blackboard PlumberNatuurlijk zitten in zo’n nieuwe versie altijd nog wat bugs en ondervinden we her en der nog kleine ongemakken. Over het geheel genomen zijn we echter tevreden over hoe de upgrade verlopen is en zijn we blij met Blackboard 9.0. De traagheid in combinatie met Internet Explorer doet zich ook in sommige functionaliteiten in Blackboard 9.0 voor, echter in veel mindere mate.

Van onze landelijke collega’s die wel op versie 9.1 zijn overgegaan heb ik gehoord dat ook zij problemen hebben met de combinatie van Blackboard 9.1 met Internet Explorer…..

Hopelijk vindt Blackboard binnenkort een oplossing voor de traagheid, zodat ook wij over kunnen stappen op versie 9.1. In die versie zitten immers alle mooie nieuwe snufjes zoals mashups en wiki’s en daar zouden we graag mee willen gaan werken.

Leave a Reply